Testy pokarmowe

TEST NA NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ

Nietolerancja pokarmowa spotykana jest u ok. 45% populacji. Często jest ona przyczyną długotrwałych, niepokojących objawów chorobowych, które są trudne do zdiagnozowania.

Objawy nietolerancji wiążą się nie tylko z zaburzeniami ze strony układu pokarmowego  ale dotyczyć mogą całego organizmu. Wykrycie produktów, których organizm nie toleruje pozwala wykluczyć je z diety, co daje dobry efekt leczniczy dla wielu przewlekłych chorób i dolegliwości.

OBJAWY NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

– układ oddechowy – katar, zapalenie zatok, astma.
– układ pokarmowy – wzdęcia, biegunka, zaparcia, ,,zespół jelita nadwrażliwego”, otyłość.
– skóra – wysypka, egzema, pokrzywka, zapalenie skóry.
– mięśnie i stawy – bóle mięśni i stawów, osłabienie.
– zaburzenia koncentracji uwagi.
– stany lękowe i depresyjne, zaburzenia nastroju.
– problemy z zajściem w ciążę i jej utrzymaniem.

Objawy zwykle pojawiają się w czasie od kilku godzin do trzech dni od spożycia produktu nietolerowanego i mogą utrzymywać się nawet kilka tygodni.

Unikanie produktów, na które test Food Detctive wykazał nietolerancję prowadzi do ustąpienia lub zmniejszenia intensywności objawów tej nietolerancji.

FOOD DETECTIVE TEST

Służy do badania nietolerancji pokarmowej za pomocą próbki krwi, w której oznacza się nadprodukcję przeciwciał IgG.  Nietolerancja pokarmowa  nie stanowi bezpośredniego zagrożenia życia ( jak to może zdarzyć się w alergiach) ale może zdecydowanie pogorszyć komfort życia.

Testy precyzyjnie mierzą poziom przeciwciał IgG przeciwko różnym pokarmom  (  w zależności od rodzaju zastosowanego testu ). By wykonać test pobiera sie próbkę krwi przez nakłucie opuszki palca. Test ilościowo określa stężenie przeciwciał i jest podstawą do ułożenia odpowiedniej diety eliminującej szkodliwe produkty spożywcze.

RODZAJE STOSOWANYCH TESTÓW

– FOOD TEST 90 – określa stężenie IgG przeciwko 85 antygenom pokarmowym. Bada nietolerancję pokarmową np. na glute, krowie mleko, żółtko jaja kurzego.
– FOOD TEST 90 Vegetarian – dla osób na diecie wegetariańskiej. Bada ilość przeciwciał przeciwko 94 antygenom pokarmowym.
– FOOD TEST 110 – badanie przciwko 109 antygenom, np. gluten, mleko krowie, kozie i owcze.
– FOOD PRINT 200 – to najbardziej rozszerzone badanie. Bada 222 antygeny pokarmowe np. miód, aloes, zioła, przyprawy, glony morskie, białka mleka.
– FOOD DETECTIVE – jest badaniem jakościowym i bada następujące produkty:

owies, pszenica, ryż, kukurydza, żyto, pszenica Durum, gluten, migdały, orzech brazylijski, orzeszki nerkowca, orzechy włoskie, herbata, mleko krowie, jaja, kurczak, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, mieszanina ryb białych, mieszanina ryb słodkowodnych, tuńczyk, mieszanina skorupiaków, brokuły, kapusta, marchew, por, ziemniak, seler, ogórek, papryka, mieszanina roślin strączkowych, grejphrut, melony, orzeszki ziemne, ziarna soi, kakao, jabłko, czarna porzeczka, oliwki, pomarańcza i cytryna,  truskawka, pomidor, imbir, czosnek, grzyby, drożdże.

Aby zapobiec objawom chorobowym należy wyeliminować z diety  produkty nietolerowane i zastąpić je innymi na co najmniej 3 miesiące. W tym czasie organizm zregeneruje siły witalne i odpornościowe. Jeżeli test wykaże nietolerancje wielu produktów należy dążyć do zredukowania ilości spożywania danych produktów, stopniowo, aż do ich całkowitego wyeliminowania z diety.

FitMedica zaprasza do skorzystania z pomocy naszego eksperta – Hanna Domańska mgr Żywienia Człowieka jest do Państwa dyspozycji.

Prowadzi  indywidualną edukację żywieniową. Zajmuje się odchudzaniem, jak również dietetycznym leczeniem wszystkich chorób metabolicznych. Indywidualnie dopasowuje  rodzaj diety, w zależności od potrzeb zdrowotnych i stylu życia , co gwarantuje efektywność terapii. Specjalizuje się w nietolerancjach pokarmowych.