Dieta w sporcie
  • 29 maja 2023
  • Comment: 0
  • Porady

Dieta a sport

Tryb życia jaki prowadzimy oraz duża aktywność ruchowa, wiąże się z doborem odpowiednio zbilansowanej diety. Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, dlatego tak istotna jest właściwa i zrównoważona dieta u sportowców.

Odpowiednio zbilansowana dieta u osób aktywnych fizycznie pozwoli nie tylko na utrzymanie wymarzonej sylwetki, ale przede wszystkim wpłynie na dobry stan zdrowia oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i wszystkich narządów.

Żywienie osób aktywnych sportowo powinno uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, czyli białko i węglowodany. Dobrym źródłem białka dla sportowców jest drób, który jednocześnie zawiera mniej tłuszczu niż inne mięsa. Warto również uzupełniać białko spożywając niedosładzane produkty mleczne o niskiej zawartości  tłuszczu, a także ryby oraz jaja.  Nie powinno się zapominać o produktach roślinnych bogatych w białko tj. roślinach strączkowych.

U osób aktywnych sportowo produkty zbożowe, czyli bogate źródło węglowodanów, należy spożywać codziennie. Dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, zwłaszcza tuż po treningu pozwala szybciej uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach.

Nie można zapominać również o tłuszczach, witaminach i składnikach mineralnych. Tłuszcze pokrywają około  40% zapotrzebowania energetycznego człowieka. Ich nadmiar może obniżać efektywność pracy treningowej i pogłębić kwasicę powysiłkową.

Niedobory powyższych składników odżywczych mogą zmniejszyć efektywność podczas treningów oraz prowadzić do wielu poważniejszych schorzeń. Do najczęstszych należą:

  • Osłabiona wydajność
  • Wydłużony czas regeneracji po wysiłku fizycznym
  • Zwiększone ryzyko kontuzji
  • Zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet
  • Ciągłe zmęczenie
  • Bóle głowy
  • Zmniejszona tolerancja na niskie temperatury
  • Anemia

Oprócz sposobu żywienia istotny jest również czas spożywania posiłków. Posiłek powinno się zjeść na 3-4 godziny przed treningiem, aby organizm miał czas na strawienie pokarmu. Jeśli  spożyjemy go bezpośrednio przed treningiem, może nastąpić szybki spadek poziomu glukozy we krwi i zaburzyć wydolność organizmu.

Natomiast posiłek potreningowy należy spożyć maksimum 1 godzinę po wysiłku fizycznym, aby wspomóc szybsza regeneracje glikogenu mięśniowego.

Dowiedz się więcej:

Ambulatoryjny pomiar ciśnienia tętniczego (abpm, holter ciśnieniowy)

W naszej przychodni oferujemy Państwu możliwość wykonania całodobowej, ambulatoryjnej rejestracji ciśnienia tętniczego.  Dysponujemy nowym, lekkim i cichym aparatem…

Niewydolność serca

Niewydolność serca Niewydolność serca jest zespołem objawów, który spowodowany jest uszkodzeniem mięśnia sercowego. Jest to poważne schorzenie, którego…

Holter EKG Warszawa

Rejestrator holterowski EKG to niewielkie urządzenie, które pozwala na zapis rytmu serca w czasie codziennej aktywności oraz w…

Miło nam poinformować, że już od stycznia 2025 r. otwieramy dla naszych Pacjentów nową placówkę
Centrum Medyczne Fitmedica Warszawa Anin przy ul. Widocznej 9.