Dieta w sporcie
  • 29 maja 2023
  • Comment: 0
  • Porady

Dieta a sport

Tryb życia jaki prowadzimy oraz duża aktywność ruchowa, wiąże się z doborem odpowiednio zbilansowanej diety. Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, dlatego tak istotna jest właściwa i zrównoważona dieta u sportowców.

Odpowiednio zbilansowana dieta u osób aktywnych fizycznie pozwoli nie tylko na utrzymanie wymarzonej sylwetki, ale przede wszystkim wpłynie na dobry stan zdrowia oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i wszystkich narządów.

Żywienie osób aktywnych sportowo powinno uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, czyli białko i węglowodany. Dobrym źródłem białka dla sportowców jest drób, który jednocześnie zawiera mniej tłuszczu niż inne mięsa. Warto również uzupełniać białko spożywając niedosładzane produkty mleczne o niskiej zawartości  tłuszczu, a także ryby oraz jaja.  Nie powinno się zapominać o produktach roślinnych bogatych w białko tj. roślinach strączkowych.

U osób aktywnych sportowo produkty zbożowe, czyli bogate źródło węglowodanów, należy spożywać codziennie. Dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, zwłaszcza tuż po treningu pozwala szybciej uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach.

Nie można zapominać również o tłuszczach, witaminach i składnikach mineralnych. Tłuszcze pokrywają około  40% zapotrzebowania energetycznego człowieka. Ich nadmiar może obniżać efektywność pracy treningowej i pogłębić kwasicę powysiłkową.

Niedobory powyższych składników odżywczych mogą zmniejszyć efektywność podczas treningów oraz prowadzić do wielu poważniejszych schorzeń. Do najczęstszych należą:

  • Osłabiona wydajność
  • Wydłużony czas regeneracji po wysiłku fizycznym
  • Zwiększone ryzyko kontuzji
  • Zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet
  • Ciągłe zmęczenie
  • Bóle głowy
  • Zmniejszona tolerancja na niskie temperatury
  • Anemia

Oprócz sposobu żywienia istotny jest również czas spożywania posiłków. Posiłek powinno się zjeść na 3-4 godziny przed treningiem, aby organizm miał czas na strawienie pokarmu. Jeśli  spożyjemy go bezpośrednio przed treningiem, może nastąpić szybki spadek poziomu glukozy we krwi i zaburzyć wydolność organizmu.

Natomiast posiłek potreningowy należy spożyć maksimum 1 godzinę po wysiłku fizycznym, aby wspomóc szybsza regeneracje glikogenu mięśniowego.

Dowiedz się więcej:

ECHO serca dziecka w FitMedica Warszawa

Badanie ECHO serca jest wykonywane w celu oceny budowy i funkcji serca. Do uzyskania obrazu aparat ECHO wykorzystuje fale dźwiękowe.…

Ambulatoryjny pomiar ciśnienia tętniczego (abpm, holter ciśnieniowy)

W naszej przychodni oferujemy Państwu możliwość wykonania całodobowej, ambulatoryjnej rejestracji ciśnienia tętniczego.  Dysponujemy nowym, lekkim i cichym aparatem…

Niewydolność serca

Niewydolność serca Niewydolność serca jest zespołem objawów, który spowodowany jest uszkodzeniem mięśnia sercowego. Jest to poważne schorzenie, którego…