- 29 maja 2023
- Comment: 0
- Porady
Dieta a sport
Tryb życia jaki prowadzimy oraz duża aktywność ruchowa, wiąże się z doborem odpowiednio zbilansowanej diety. Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, dlatego tak istotna jest właściwa i zrównoważona dieta u sportowców.
Odpowiednio zbilansowana dieta u osób aktywnych fizycznie pozwoli nie tylko na utrzymanie wymarzonej sylwetki, ale przede wszystkim wpłynie na dobry stan zdrowia oraz prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu i wszystkich narządów.
Żywienie osób aktywnych sportowo powinno uwzględniać zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, czyli białko i węglowodany. Dobrym źródłem białka dla sportowców jest drób, który jednocześnie zawiera mniej tłuszczu niż inne mięsa. Warto również uzupełniać białko spożywając niedosładzane produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu, a także ryby oraz jaja. Nie powinno się zapominać o produktach roślinnych bogatych w białko tj. roślinach strączkowych.
U osób aktywnych sportowo produkty zbożowe, czyli bogate źródło węglowodanów, należy spożywać codziennie. Dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, zwłaszcza tuż po treningu pozwala szybciej uzupełnić zapasy glikogenu w mięśniach.
Nie można zapominać również o tłuszczach, witaminach i składnikach mineralnych. Tłuszcze pokrywają około 40% zapotrzebowania energetycznego człowieka. Ich nadmiar może obniżać efektywność pracy treningowej i pogłębić kwasicę powysiłkową.
Niedobory powyższych składników odżywczych mogą zmniejszyć efektywność podczas treningów oraz prowadzić do wielu poważniejszych schorzeń. Do najczęstszych należą:
- Osłabiona wydajność
- Wydłużony czas regeneracji po wysiłku fizycznym
- Zwiększone ryzyko kontuzji
- Zaburzenia cyklu menstruacyjnego u kobiet
- Ciągłe zmęczenie
- Bóle głowy
- Zmniejszona tolerancja na niskie temperatury
- Anemia
Oprócz sposobu żywienia istotny jest również czas spożywania posiłków. Posiłek powinno się zjeść na 3-4 godziny przed treningiem, aby organizm miał czas na strawienie pokarmu. Jeśli spożyjemy go bezpośrednio przed treningiem, może nastąpić szybki spadek poziomu glukozy we krwi i zaburzyć wydolność organizmu.
Natomiast posiłek potreningowy należy spożyć maksimum 1 godzinę po wysiłku fizycznym, aby wspomóc szybsza regeneracje glikogenu mięśniowego.
Dowiedz się więcej:
ECHO serca dziecka w FitMedica Warszawa
Badanie ECHO serca jest wykonywane w celu oceny budowy i funkcji serca. Do uzyskania obrazu aparat ECHO wykorzystuje fale dźwiękowe.…
Ambulatoryjny pomiar ciśnienia tętniczego (abpm, holter ciśnieniowy)
W naszej przychodni oferujemy Państwu możliwość wykonania całodobowej, ambulatoryjnej rejestracji ciśnienia tętniczego. Dysponujemy nowym, lekkim i cichym aparatem…
Niewydolność serca
Niewydolność serca Niewydolność serca jest zespołem objawów, który spowodowany jest uszkodzeniem mięśnia sercowego. Jest to poważne schorzenie, którego…